Cvičení pro těhotné a maminky po porodu

Cvičení pro těhotné

Cvičení v těhotenství je klíčové pro udržení fyzické i duševní kondice v období těhotenství a to i v rámci přípravy na porod samotný. Cvičení v těhotenství je velmi prospěšné pro pozitivní vnímání těhotenství. Při cvičení se vyplavují endorfiny a navozují pocity pohody a radosti. Tyto pocity se přenášejí i na miminko.

Šťastná máma = šťastné dítě = spokojené těhotenství.

S tímto souvisí zmírnění obav z porodu a příchodu miminka. To je stránka duševní. Těhotenství samo o sobě je mnoha ženami vnímáno jako velmi náročné období. Udržení fyzické kondice během těhotenství je nezbytně nutné jak pro zdravý průběh těhotenství, tak pro přípravu na porod. Při porodu je velká výhoda být fyzicky v kondici.

Cvičení se zaměřuje komplexně na celé tělo s důrazem na pánevní dno, a problémové oblasti těhotných žen. Zejména pomáhá zmírňovat bolesti zad a kyčlí a pomáhá nám udržet fyzickou kondici během tohoto krásného, ale náročného období.

Cvičení po porodu

V období po porodu je důležité pomalu podpořit fyzickou kondici a tělo k návratu. Cvičení po porodu je postaveno tak, aby maminky na konci šestinedělí cvičení zvládly a bylo přínosem fyzickým ale i duševním.

Cvičení po porodu pomáhá obnovit sílu a posílit svalstvo, které bylo oslabeno během těhotenství a porodu. Maminka po porodu si udělá čas na sebe, odreaguje se a odpočine si od každodenních činností. Věnujeme se dechovému cvičení, podpoře pánevního dna, cvikům zmírňujícím břišní diastázu.

Cvičení po porodu přináší fyzické a duševní výhody, ale také poskytují ženám prostor k setkávání se s dalšími maminkami, sdílení zkušeností a podporu v této důležité fázi mateřství.

Cvičení – pánevní dno

Oslabené pánevní dno může způsobovat řadu obtíží. Toto cvičení je zaměřené na aktivaci a posílení svalů pánevního dna. Pomáhá při bolestech v oblasti pánve, těhotným ženám a ženám po porodu. Dále také ženám s problémovou menstruací a močovou inkontinencí.

Cílem tohoto cvičení je naučit vás správně pracovat s pánevním dnem tak, abychom uměli docílit jeho správné aktivace, posílení, ale i protažení a uvolnění těchto pánevních svalů.